maandag 11 februari 2008

The train keeps a' rolling


Een lang weekend van opmerkelijke nieuwtjes in verkiezingsland, zo kunnen we wel stellen. Om maar eens te beginnen met de aftermath van Super Tuesday: zit Hillary in de geldproblemen? Waar Obama rustig de miljoenen blijft binnenhengelen, heeft Hillary, ondanks het binnenhalen van 10 miljoen, haar campagne 5 miljoen dollar uit eigen zak geleend. Natuurlijk, Romney deed niet anders, maar toch. De algemene opvatting is dat Hillary er stiekem vanuit ging dat de zaak na Super Tuesday wel beklonken zou zijn, en dat de verlenging van de race ietwat onvoorzien was. Een andere aanwijzing dat het in kamp-Hillary niet helemaal lekker zit, is het feit dat ze dit weekend haar campagnemanager (foto boven) heeft vervangen. Deze mevrouw blijft volgens officiƫle verklaringen aan als 'senior advisor'. U weet net zo goed als wij dat zoiets een mooie benaming is voor wegpromoveren c.q. wegbonjouren. Tot overmaat van ramp heeft Hillary afgelopen weekend alle vier de Democratische voorverkiezingen verloren. De staten Nebraska, Washington en Louisiana kozen op zaterdag voor Obama, Maine caucuste op zondag voor de senator uit Illinois. Al sprokkelend loopt Obama dus zijn kleine achterstand in, met als resultaat dat de primaries in Virginia, Ohio, Pennsylvania en Texas interessanter dan ooit gaan worden. Stay tuned dus.


Aan Republikeinse zijde is het niet minder interessant, al is de race voor de nominatie wel zo goed als gelopen, met McCain als riante koploper. Toch moet gezegd worden dat Mike Huckabee zich doet gelden als one tough motherfucker. Kansloos voor de nominatie of niet, Huckabee won doodleuk de primaries in Louisiana en Kansas op zaterdag. McCain had de staten misschien niet heel hard nodig, maar een teken dat conservatief Amerika helemaal niet zit te wachten op Mr Potatohead is het wel. Dus, zo vraagt men zich nu af, wordt The Huck de running mate van McCain? Het zou een aardige zet zijn van McCain om conservatief Amerika achter zich te krijgen, en de senator uit Arizona is niet vies van een beetje opportunisme. Aan de andere kant wordt ook Joe Lieberman nog steeds genoemd als mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap, een mogelijkheid die wij bij SYWBANP al eerder bespraken. Vooralsnog lijkt het erop dat McCain eerst eens op eigen kracht gaat proberen om de bible belt en de belastingontduikers te overtuigen. De steun van George Bush heeft hij in ieder geval al: de afzwaaiend president noemde McCain dit weekend "a true conservative". Echter, gezien Bush's populariteitscijfers is het de vraag of de steun van Bush nu een zegen of een vloek is voor McCain.

Update: CNN meldt dat John Edwards de komende dagen in gesprek gaat met Obama en Hillary over een eventuele endorsement. Of het veel zoden aan de dijk zet is de vraag, maar de verwachting is dus dat Edwards zich binnenkort voor een van de Democratische koplopes gaat uitspreken. Voor uw verdere informatie nog even het spoorboekje voor de komende week wat betreft primaries (P) en caucussen (C) bij de Dems (D) en Reps (R):

12 februari: Maryland, Virginia, District of Columbia (allen P, D & R)
19 februari: Hawaii (P, D), Wisconsin (P, D & R)

Geen opmerkingen: