maandag 18 februari 2008

John, opletten!


Dat John McCain nooit zo heel goed heeft opgelet in de economieles maakt natuurlijk helemaal niet uit. Er zijn genoeg voorbeelden van leiders die hun eigen zwaktes kennen, en zodoende een goede econoom hebben aangesteld om de regie over het huishoudboekje te voeren. Arnold Schwarzenegger is er een goed voorbeeld van, net als onze eigen Wim Kok. Dat John McCain zijn eigen zwaktes kent is overduidelijk, en dat zou een voordeel kunnen zijn. Een kleine bloemlezing:

"I didn’t pay nearly the attention to economic issues in the past. I was probably a ’supply-sider’ based on the fact that I really didn’t jump into the issue."

"I’m going to be honest: I know a lot less about economics than I do about military and foreign policy issues. I still need to be educated."

"The issue of economics is not something I’ve understood as well as I should. But I’ve got Alan Greenspan’s book."

Nu zou dit niet zo'n groot probleem zijn als McCain ook nog iets met die zelfkennis zou doen. Bijvoorbeeld: je mond houden als je wat gevraagd wordt over de economie, en zorgen dat je een paar uitstekende adviseurs met kennis van zaken aanstelt. Not John McCain. Mr. Potatohead maakt liever claims die op zijn minst discutabel zijn, en op zijn slechtst je reinste onzin. Voorbeelden? Welnu, zoals wij allemaal weten zijn lage belastingen het paradepaardje van de Republikeinen. McCain kan dus geen verhoging van belastingen verdedigen, zoals Obama en Clinton wel doen. En dus beweerde McCain enkele weken terug dat het verhogen van belastingen altijd leidt tot terugloop van overheidsinkomsten. Detail: de statistieken tonen aan dat precies het omgekeerde het geval is.

En wat betreft de huidige crisis in de Amerikaanse economie zei McCain onlangs: "I don’t believe we’re headed into a recession. I believe the fundamentals of this economy are strong and I believe they will remain strong." Pardon? Horen wij daar George W. McBush in een echo? Dat werkelijk alle alarmbellen op rood staan als het gaat om de Amerikaanse economie, is voor McCain schijnbaar niet van belang. Je mag, na zeven jaar wanbeleid onder Bush en het om zeep helpen van een riant begrotingsoverschot door Dubya, toch hopen dat we met McCain als president niet nog eens vier jaar hetzelfde krijgen.

Geen opmerkingen: