woensdag 13 februari 2008

Run with me


Is de beslissing in de Democratische race, na de Republikeinen, nu ook bijna nabij? Dat is de vraag na de uitslagen van afgelopen nacht, waarbij Obama wederom drie primaries wist te winnen. Of u nu voorstander bent van Hillary of van Obama, het is wel duidelijk dat het momentum op dit moment absoluut bij de laatstgenoemde ligt. Sinds Super Tuesday heeft Obama alle Democratische voorverkiezingen gewonnen. Vertaald naar het Hillary-kamp leest dat als volgt: Hillary heeft zeven voorverkiezingen op rij verloren. Nadat eergisteren haar campagnemanager werd vervangen, is nu de nummer twee van het campagneteam aan de beurt. Die volgens de eerste berichten zelf zijn ontslag indiende. Het Hillary-kamp houdt vol dat de race pas beslist wordt op 4 maart, als er gestemd wordt in Ohio en Texas. Dat is zonder meer waar, maar de vraag is in hoeverre Hillary aan beide staten vast weet te houden nu de Obama-trein onverminderd voortdendert over glory lane.


Ondertussen zijn wij ons bij SYWBANP al aan het oriƫnteren wat betreft de running mates. We zijn er maar meteen heel eerlijk over: voor John McCain weten we het ECHT niet. De Republikeinse partij is intern immers zo allemachtig verdeeld, dat er op iedere kandidaat voor het vice-presidentschap wel iets aan te merken valt. Huckabee? Te rechts. Thompson? Idem. Romney? Die wil graag in 2012 nog een poging wagen, dus die kijkt wel uit. Lieberman? Mogelijk, maar onacceptabel voor de Republikeinse partij. Of misschien toch nog een Bush, nu Dubya's broertje Jeb (foto) zijn steun voor McCain heeft uitgesproken? We weten het echt niet. Roept u vooral in de comments als u een idee heeft; wij hebben geen idee. Het zal hoe dan ook interessant worden, en wij zijn ontzettend benieuwd wie McCain uiteindelijk uit de hoge hoed tovert. Overigens, voor uw informatie: ook Ron Paul heeft officieus de handdoek in de ring gegooid.



Maar terug naar de running mates. Bij de Democraten is het allemaal een stuk overzichtelijker, aangezien de partij een duidelijk doel heeft waar iedereen achter staat: het presidentschap terugwinnen. Uitgaande van een nominatie voor Obama, ligt misschien een team-up met John Edwards voor de hand. Edwards wil graag, dat liet hij in 2004 al zien, en inhoudelijk passen beide mannen goed bij elkaar. Echter, de vraag is of Obama-Edwards niet te progressief is voor de VS als geheel. Wij bij SYWBANP zouden het niet eens zo gek vinden als Obama het vice-presidentschap aanbiedt aan Joe Biden. Biden is een gerespecteerd senator, die bovendien verregaande ervaring en geloofwardigheid heeft op het gebied van defensie en buitenlands beleid. Voor Obama de perfecte sidekick als hem weer eens wordt verweten dat hij te onervaren is. Mocht Hillary de nominatie alsnog winnen, dan ligt er ook een aantal kandidaten voor de hand. Veel genoemd is al Bill Richardson, die nog minister was onder Bill Clinton en het goed doet onder latino's. En nu de naam toch gevallen is: waarom niet Bill Clinton zelf als running mate? Volgens de wet is het niet verboden, en de facto krijgen we met Hillary toch een derde Clinton administration.


Geen opmerkingen: