woensdag 6 februari 2008

Tornado Tuesday

Well, de beruchte en lang verwachte Super Tuesday is voorbij, en eigenlijk zijn we nog niks wijzer. Dat is de conclusie die we na een nacht van stemmen en CNN kijken wel kunnen trekken. Boeiend is het echter wel.

Laten we eerst maar eens bij de Republikeinen gaan neuzen. Hier werd voorspeld dat John McCain met een beetje geluk de definitieve tik op de neus aan Mitt Romney zou uitdelen. Echter, niets is minder waar. Sterker nog, Romney deed het redelijk tot aardig. McCain heeft wel een flinke voorsprong genomen, maar Romney is nog niet knock-out geslagen. Overigens is DE verrassing bij de Republikeinen niemand minder dan Mike Huckabee, die met een fractie van de campagnemogelijkheden van McCain en Romney toch vijf staten wist te winnen. Vooral zuidelijke, conservatieve staten, maar toch. Het vermoeden is dan ook dat de toch al gruwelijke hekel die men binnen het kamp-Romney aan Huckabee had, alleen nog maar groter geworden is. The Huck is feitelijk kansloos voor de nominatie, maar weet door toch door te gaan wel de nodige conservatieve stemmen bij Romney weg te kapen.

Aan Democratische zijde is het niet minder interessant. Op het eerste gezicht heeft Obama het beste gepresteerd. Hij wint in dertien staten, terwijl Clinton er 'slechts' acht weet te winnen. Kat in het bakkie zou je denken. Well, niet helemaal. Clinton heeft in haar dubbele kwartet namelijk Californië, New York, New Jersey en Massachussetts zitten, staten die zeer veel delegates voor de winnaar klaar hebben staan. Dan schiet je met Idaho en Alaska weinig op. Maar ook Obama heeft een aantal klappers binnen, waarbij met name Georgia, Illionois en Missouri genoemd mogen worden. En nu we dat weten, weten we eigenlijk nog niks, aangezien de winstpercentages ook weer van belang zijn bij de Democraten voor het aantal delegates dat de kandidaten krijgen. CNN heeft alvast een voorspelling gemaakt voor beide partijen, die uitwijst dat Clinton een kleine voorsprong heeft op Obama, terwijl McCain hard wegloopt bij Romney en Huckabee en eigenlijk al halverwege is.

Dus wat leren we van dit hele spektakel? Dat u de voorverkiezingen rustig moet blijven volgens, aangezien de race zowel aan Republikeinse als Democratische kant nog verre van gelopen is. Overigens, vreest u niet: een update over de scoringspercentages van Mike Gravel volgt uiteraard zo snel mogelijk. Mocht u geïnteresseerd zijn in wat de heren en dame zelf te melden hebben: hieronder vindt u video's van de speeches na afloop van de verkiezingen. Met name de speech van Obama is een aanrader. Trouwens, vindt u de slogan Tsunami Tuesday in het licht van dit nieuws ook zo heerlijk ironisch?

Clinton


Obama


McCain


Huckabee


Romney

Geen opmerkingen: