donderdag 3 januari 2008

McLieberman: a winning ticket?


In Iowa komt hij in het hele stuk niet voor, maar dat betekent geenszins dat John McCain nu al kansloos is voor de Republikeinse nominatie. Sterker nog, McCain mag als een dark horse van formaat worden gezien. De laatste weken laten zien dat McCain het vooral in New Hampshire, waar de stemlokalen op 8 januari opengaan, het ontzettend goed doet. Logisch ook, aangezien McCain als enige vrijwel fulltime campagne voert in de noordoostelijke staat en Iowa vrijwel links laat liggen. Reden daarvoor is dat McCain weet dat hij toch geen kans maakt in Iowa, omdat ze daar meer van rednecks als Romney, Huckabee en Thompson houden. Zoals dit grafiekje laat zien legt die strategie McCain geen windeieren: de voormalig gouverneur van Arizona is nu zelfs koploper in New Hampshire, terwijl een maand geleden Romney nog een straatlengte voor stond op de rest.

McCain doet het vooral goed sinds hij de endorsement van Joe Lieberman kreeg. Lieberman, de kandidaat van Al Gore voor het vice-presidentschap in 2000, is een senator die net iets te conservatief is voor de meeste Democraten, maar net iets te liberaal voor de meeste Republikeinen. Toen Lieberman het vervolgens ook nog eens waagde om het als Independent tegen de Democratische kandidaat op te nemen in de 2006 Senaatsrace in Connecticut (en won), was Lieberman's status binnen de Democratische partij over. De crux is echter: als Independent doet hij het zeer goed, en zijn staat van dienst binnen de Amerikaanse Senaat en op het gebied van buitenlands beleid is uitstekend. Bovendien is Lieberman geen polariserende figuur als Romney en Huckabee, die zich bedient van populistische oneliners om maar zo veel mogelijk conservatieven aan zijn kant te krijgen.

McCain zelf heeft daar ook de nodige sterke punten: zo is hij een Vietnam-veteraan die jarenlang als krijgsgevangene vastzat, en heeft hij een uitstekende staat van dienst waar het gaat om de balans tussen burgerrechten en nationale veiligheid. Tegelijkertijd is McCain ethisch gezien redelijk liberaal en is hij wars van populistisch gebral over illegalen. In het Zuiden win je daar geen stemmen mee, landelijk wel. Nog zorgelijker voor het Democratische kamp: McCain is in staat om Clinton te verslaan en om Obama te verslaan. En de grootste winnaar zou nog wel Lieberman kunnen zijn. Aan de zijde van Gore liep hij het vice-presidentsschap mis, maar zijn wraak zou o zo zoet zijn als het hem wel lukt als sidekick van McCain. Maar de grootste repercussies van dit hele verhaal zijn echter voor Rudy Giuliani, wiens populariteitscijfers langzamerhand treurige vormen beginnen aan te nemen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo Den Rudy kan het idd wel gaan vergeten zo langzamerhand...temeer hij volgens mij geen enkel konijn meer overheeft om uit den welbekende hoge hoed te toveren....typisch geval van al je kruit verschieten in een pre-epection jaar...

Anoniem zei

Ach, je kan wel anderhalf jaar voor de verkiezingen pieken, maar daar win je geen presidentschap mee.