donderdag 17 januari 2008

Het wonder Giuliani


We hebben hier by SYWBANP al veel kritische noten laten horen over Rudy Giuliani, maar misschien is het ook wel eens terecht om toch in ieder geval zijn campagneteam een forse veer in de reet te steken. Misschien denkt u nu: hoe dat zo? Welnu, kijkt u even met ons mee. Rudy Giuliani was ongeveer een jaar geleden de gedoodverfde presidentskandidaat voor de Republikeinen. Niet te conservatief, niet te progressief en dankzij 9/11 gerespecteerd waar het gaat om nationale veiligheid. De peilingen wezen eenzelfde voorkeur uit: landelijk stond Giuliani een straatlengte voor op de rest. Hetzelfde gold in de staten waar de eerste primaries gehouden werden: in alle staten deed Giuliani mee om de koppositie.

Inmiddels zijn we drie primaries verder, en is de realiteit toch even iets anders. Even recapituleren: in Iowa behaalde Giuliani een 6e plaats met 3,5 procent van de stemmen, in New Hampshire werd Rudy 4e met 8,5 procent van de stemmen, en in Michigan wederom zesde met een lousy 2,8 procent. Financieel gezien schiet het ook niet op: vorige week dook het bericht op dat Rudy, net als Thompson, moet bezuinigen op de salarissen van zijn campagnestaf. Kort en bondig: Rudy's fucking up big time. Echter, dat vind hij zelf niet. Welnee, Rudy houdt bij hoog en laag vol dat dit allemaal gepland is en dat het voor hem pas echt begint op 29 januari, in Florida. En kort daarna tijdens Super Tuesday, op 5 feburari. Daar gaat Rudy de nominatie pakken. Zegt-ie.

En nu komt het: de media en politieke analisten gaan massaal mee in die belachelijke redenering. Iedere andere kandidaat zou al lang en breed afgeschreven zijn, maar Rudy krijgt grenzeloos krediet van de Amerikaanse media. Met als toppunt deze headline van CNN naar aanleiding van de primary in Michigan: Romney Win May Give Boost To Giuliani's White House Bid. De redenering daarachter is dat het gunstig is voor Giuliani dat de eerste drie voorverkiezingen door drie verschillende kanidaten zijn gewonnen. Verdeel en heers, dat idee. Volgens politieke analisten is Romney te glibberig (Giuliani niet?), McCain te controversieel (Giuliani niet?) en heeft Huckabee te weinig geld (Giuliani niet?).

Wij weten niet wie er bij Giuliani de marketing en perscontacten doen, maar godallemachtig, wat doen die mensen goed hun werk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk :)