vrijdag 4 januari 2008

Amazing Iowa



Update In navolging op onderstaande zaken, toch nog even wat andere opvallende feitjes:

- Huckabee heeft Iowa gewonnen, maar volgens Mitt Romney is er niks aan de hand. Bush en Reagan verloren ook in Iowa.

- Tom Tancredo gaf drie weken geleden al aan dat hij zich terugtrok uit de race. Vijf mensen in Iowa hebben dat schijnbaar niet meegekregen, zo blijkt uit deze uitslagenlijst van The New York Times.

- Hillary zet na de teleurstellende uitslag in Iowa zwaar geschut in voor de primary in New Hampshire. Bill Clinton zou eerst niet naar New Hampshire gaan om campagne te voeren. Nu wel.

De spreekwoordelijke teerling is geworpen, de eerste caucus ligt achter ons. De conclusies na een nachtje heen en weer wandelen in Iowa's gymzalen:

- Obama wint overduidelijk bij de Democraten, Huckabee doet hetzelfde bij de Republikeinen. Opvallend: vrijwel iedereen is onder de indruk van Obama's speech na afloop. Ook opvallend: dental healthcare is geen prioriteit bij de supporters van Huckabee (foto).

- Niet Hillary, maar Edwards wordt de Democratische runner-up. Daar hadden ze in kamp Clinton vast niet op gerekend. Aan de andere kant is het wat prematuur om te stellen, zoals Edwards vanochtend bij CNN's Larry King deed (video), dat het nu alleen nog maar tussen Obama en Edwards gaat. Hillary has lost a battle, but is not even close to losing the war.

- Opvallend bij de Republikeinen: de vrijwel gedeelde derde plaats van Fred Thompson en John McCain. Thompson wint net, en wie weet dat het hem doet besluiten nog wat langer door te gaan. Ook opvallend: de 10 procent die internetheld Ron Paul binnenhaalt. Paul als een dark horse? Wie weet.

- De grote verliezers: Rudy Giuliani, die slechts vier procent van de stemmen haalt aan Republikeinse zijde. En natuurlijk Chris Dodd en Joe Biden, die het met respectievelijk 0 en 1 procent een stuk minder doen dan in de peilingen. Dodd en Biden zijn dan ook allebei Out Of Race, om maar in NASCAR-termen te blijven. Volgens onbevestigde doet Mike "Wie?!?" Gravel nog steeds mee, al heeft hij geen stem gekregen. Hetzelfde geldt voor Dennis "Die met die moeilijke achternaam" Kucinich.

- En toch een eervolle vermelding voor Duncan Hunter, die zowaar 1 procent van de Republikeinse kiezers aan zijn zijde weet. Het zal hem geen reet helpen, maar toch.

Ook zo uw gedachten over de Nacht van Iowa? Gooi het in de comments.

Geen opmerkingen: