Vandaag stemmen mensen in Iowa middels een caucus op hun favoriete presidentskandidaat. Maar wat is een caucus eigenlijk? Een caucus is een soort buurtvergadering, en eerlijk gezegd moet je er ook echt niet meer van verwachten. Deelnemers gaan op een bepaalde plek in een ruimte staan die voor een bepaalde presidentskandidaat staat. Dus in de ene hoek heb je de Hillary’s, verderop staan de Romney’s, daar de Obama’s enz. Dat heen en weer lopen is vrij rommelig en na een bepaalde tijd wordt er stop geroepen en worden er koppen geteld. De groepen met de minste mensen worden ‘niet levensvatbaar verklaard’, stel nou bijvoorbeeld dat er bij de Huckabee’s maar 3 mensen staan, de rest heeft er veel meer. De Huckabee’s zijn dan met te weinig, en die groep gaat dus niet door.
Vervolgens moeten de groepen waar wel genoeg mensen staan een vertegenwoordiger sturen naar de Huckabee’s. Dus er gaat een van de Hillary’s heen en die zegt: ‘kom bij ons staan, want Hillary kan zo gezellig lachen!’. En iemand van het John Edwards kamp zegt: ‘Nee, bij Edwards is het pas leuk, en je krijgt gratis tandpasta’. Dat gaat dan zo door tot de Huckabee’s hebben besloten bij wie ze willen staan. Daarom is het zo belangrijk dat de presidentskandidaten het land in gaan en handjes schudden. Ze moeten kiezers er niet alleen van overtuigen om op hen te stemmen, ze moeten ervoor zorgen dat kiezers op cruciale momenten anderen overhalen om óók op hen te stemmen. De winnaar van de buurtvergadering is die gene die aan het einde van de stemming de meeste hoofden in zijn hoek heeft staan.
Ingewikkeld? Inderdaad, er is dan ook een reden dat de regels voor de caucus zo’n 700 pagina’s beslaan. Veel Amerikanen snappen ook geen drol van het systeem, daarom kon je tot vandaag echte ‘caucus-les’ volgen, zodat het niet allemaal in het honderd loopt. Overigens is dit geen wedstrijd tussen Democraten en Republikeinen. Democraten stemmen voor de Democraten-caucus. Republikeinen voor de Republikeinen-caucus. Beiden systemen wijken ook nog af van elkaar. Het gaat er nu dus alleen nog maar om wie de favoriet is voor de Democraten en Republikeinen. Eitje toch? Volgende keer gaan we over naar de Primaries.
donderdag 3 januari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten